Voikukka

29.05.2023

Voikukan (Taraxacum Officinale) rohdoskäyttö on vanhempaa kuin ravintokäyttö ja se onkin vaikutuksiltaan yksi luontomme monipuolisin lääkekasvi. Kasvia on käytetty keltaisena kasvina* mm. maksavaivoihin sekä diureettisten vaikutustensa ansiosta puhdistuskuureina sekä vatsan ja suoliston ongelmiin. 


Ruokavirasto (Evira) määrittelee Voikukan nimikkeellä "Ei uuselintarvike: Kasvia ja kasvinosaa tiedetään käytetyn elintarvikkeena EU:n alueella merkitsevässä määrin ennen vuotta 1997 ja sen käyttö on sallittua kaikissa elintarvikkeissa."

Voikukkia on Suomessakin useampi sata lajia, joista oikein kukaan ei ole kartalla, koska niiden eroja voi tutkia vuodessa vain n. 2-3 viikkoa. Voikukka on muutenkin vaikea tutkia, koska eroja löytyy mm. kukista (teriö), mykeröistä ja siitepölystä, mutta monet eroavaisuudet johtuu myös kasvin elinympäristöstä. Ja Voikukka ei ilmeisesti rikkakasvin maineessaan ole kovin kiinnostava tutkimuskohde. Puhutaan siis usein Voikukista sen enempää lajeja erottelematta. 

Voikukkaa suolistoivaivoihin

Sappinestettä tarvitaan ruuansulatuksessa ja Voikukka lisää sappinesteen tuotantoa sekä lisää sen virtausta sappirakkoon. Juurissa seskviterpeenit lisäävät mahaeritystä, eudesmanolit parantavat ruokahalua ja laktonit mahanesteiden eritystä. Voikukassa on myös inuliinia, joka on prebiootti ja edesauttaa suolistobakteerien (Bifidobakteerien ja Lactobacillusten) kasvua. Voikukka on myös kuidukas ja sisältää 1,6-3,7g kuitua.


Voikukka on ruokahalua kiihdyttävää ja kitkeryytensä ansiosta janoa sammuttavaa. Se parantaa ruokahalua, auttaa ruuansulatuksessa ja helpottaa mahakipuja sekä PMS-oireisiin liittyvää turvotusta. Se auttaa rasvojen sekä kalsiumin (mahdollisesti myös magnesiumin) imeytyksessä ja alentaa verenpainetta. Voikukalla on myös diureettisia vaikutuksia ja onkin luonnollisuudessaan erinomainen puhdistuskuuri keholle. 

Voikukan nuppuja voit

- käyttää kuten kapriksia 

- keittää lisäkkeeksi suolavedessä

- marinoida 

- käyttää sellaisenaan salaattiin

Voikukan kukilla voit

- koristella kakut

- sekoittaa niitä muhevoittamaan kakkutaikinaa

- tehdä niistä siirappia tai viiniä

- käyttää kuivattuna teesekoituksiin


Voikukan lehdet

Voikukkia on tosiaan monta sataa eri lajia, myös Suomessa. Perussääntönä voi kuitenkin pitää sitä, että mitä liuskoittuneempi lehti, sitä kitkerämpi maku. Paras keruuaika on alkukesästä ja pieniä sileitä lehtiä voi napata suoraan salaattiin. Lehdet liuskoittuvat voimakkaammin auringossa joten varjopaikan sileät, alkukesän lehdet ovat herkullisimipia. Voit tarpeen vaatiessa myös poistaa lehtiruodin, joka on lehden kitkerin osa. Tosin, kitkerimmissä on eniten C-vitamiinia.

Voikukan lehdet alentavat kokonaiskolesterolia, tasaavat verensokeria ja auttavat hyvien suolistobakteerien toimintaa.

Käytä lehtiä

- leivän päälle sellaisenaan 

- salaattiin 

- kuivattuna teesekoituksiin 

- tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna kuten yrttejä 

- kuivattuna viherjauheena smoothieen, jugurttiin tai puuron päälle


Juuret 

Voikukan juuret tehoavat maksaan, alentaa kolesterolia ja sillä on tulehduksia estäviä vaikutuksia. Lisäksi se voi auttaa endometrioosin oireisiin ja kuukautiskierron aiheuttamiin rintojen kipuihin.

Juuret kerätään aikaisin keväällä tai syksyllä, jolloin niiden inuliini arvo voi kohota 40 prosenttiin!

Käytä juuria

- Keittoihin, patoihin ja muhennoksiin

- Kuivattuna teesekoituksiin 

- jauhettuna jauhojen jatkeena ja puuron sekaan 


MUISTA! Villiyrttien kanssa tunnistaminen on tärkeää. Lisäksi kannattaa aina aloittaa pienin annoksin. Voikukka voi olla allergisoiva, joten kannattaa aloittaa pienillä määrillä. Lisäksi Voikukka kerää raskasmetalleja, joten kerää sitä puhtailta paikoilta.  Käytä voikukkaa varoen myös jos sinulla on matala verenpaine äläkä käytä ollenkaan jos sinulla on tukoksia sappitiehyissä tai suolistossa tai sappirakon tulehdus. Ruuansulatuksen kanssa painivan kannattaa myös aloittaa käyttö hyvin maltillisesti, suurina määrinä voi aiheuttaa pahoinvointia ja ripulia. 

Kohtuullisella, järkevänvarovaisella käytöllä saat Voikukasta irti sen hyödyt etkä haitat!


* Signatuuriopin eli merkkiopin mukaan hoitoihin käytettiin sellaisia kasveja, jotka jollain tavalla (muodoltaan, väriltään, hajultaan tms.) muistuttavat jotakin sisäelintä tai sairauden oiretta. Maksasairaudet liitetään keltaiseen väriin koska maksavaivoissa henkilön ihon ja limakalvojen väri saattaa alkaa kellertää. 

Monet kasvit ovat myös saaneet nimensä rohtokäytön mukaan. Esimerkiksi ruttojuuri, kasvi jonka juuret haisevat kuin ruton paiseet. Sitä on käytetty mm. ruton hoitoon 1400-luvulla.

Liity Vippijäiseksi!

Tilaa uusimmat blogitekstit ja parhaat tarjoukset suoraan sähköpostiisi!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita